Dzień Dziecka – zdrowe smakołyki dla naszych pociech

Zdrowe smakołyki – dla naszych pociesz, z tymi przepisami, dzień dziecka, urodziny i inne imprezy dla dzieci nie będą Ci straszne.

Dzień Dziecka, urodziny i inne kinderbale to bardzo ważne wydarzenie w życiu dziecka i nie lada wyzwanie dla rodzica. Wszystko trzeba dokładnie zaplanować: miejsce, atrakcję, listę gości, dekoracje, różne zabawy, a także przekąski. Jak przygotować menu, żeby wywołać uśmiech na twarzach maluchów?

Niestety nie jest łatwo sprostać preferencjom smakowym małych imprezowiczów. Dzieci uwielbiają fast foody, cukierki, żelki, chipsy, paluszki, żelki itp., które niestety nie są wskazane w diecie naszych pociech. Przekąski powinny być smaczne, a zarazem zdrowe, i na dodatek powinny atrakcyjnie wyglądać, np. kanapki sówki czy motylki. Warto sięgać po owoce i warzywa, które dostarczą witamin, minerałów i błonnika niezbędnych w diecie dzieci. Zorganizuj dzień Dziecka lub wspaniałe przyjęcie urodzinowe i zaskocz dzieciaki nieziemskimi zdrowymi smakołykami.

Bajeczne kanapki i koreczki

Dzieci niestety nie potrafią długo siedzieć przy stole, szczególnie w trakcie przyjęcia, gdy jest mnóstwo rzeczy do zrobienia. Dlatego najlepszym pomysłem będzie przygotowanie bajecznie kolorowych kanapek i różnych koreczków.

Kanapki kotki, sówki i inne

składniki: chleb żytni, masło, szynka, ser żółty, warzywa: pomidory, oliwki, ogórki, sałata itp.

Na posmarowane masłem kromki chleba nałożyć wędlinę i warzywa tworząc bajkową postać. Można też wycinać z chleba różne kształty, np. kwiatki, serduszka itp.

Koreczki warzywne

oliwki, mozarella, pomidorki koktajlowe, szynka konserwowa lub inna

Składniki nakładamy po kolei na wykałaczki i wbijamy w ogórka – krokodyla (wycinamy w ogórku  paszczę zwierzęcia z zębami i wkładamy pomidorka koktajlowego).

Owocowy jeż

gruszka, zielone winogrona

W gruszkę wbijamy wykałaczki z winogronami, formując postać jeża. Węższa część gruszki powinna stanowić pyszczek – robimy oczy i nos – można z goździków.

Nie ma to jak chipsy…

Chipsy to przekąska goszcząca na każdym urodzinowym stole. Warto przygotować je w domu, używając do tego warzyw i owoców. Ta smaczna i zdrowa przekąska przypadnie do gustu niejednemu niejadkowi.

Chipsy owoce

jabłko, banan, mango, ananas

Jabłka należy umyć i osuszyć, po czym podzielić na cząstki i pokroić na cienkie plasterki. Potem suszymy w piekarniku temp. 100 – 140 stopni ok. 1-2 godzin lub suszarce do grzybów. Podobnie robimy z innych owoców: kroimy je na cienkie plasterki i suszymy. Dodatkiem do takich chipsów może być sos owocowy, np. truskawkowy.

Chipsy warzywne

ziemniaki, bataty, buraki, jarmuż, sól, oliwa

Jarmuż umyć, osuszyć rozdzielić na małe cząstki, odrywając je od łodyżki. Kawałki jarmużu wrzucamy do miski, posypujemy szczyptą soli himalajskiej i polewamy 2 łyżkami oliwy extra vergine. Wszystko wymieszać, przełożyć na blachę  i piec ok. 15 minut w temperaturze 150 stopni.

Ziemniaki, bataty i buraki pokroić na cienkie plasterki o grubości 1 mm i przełożyć do miski.  Dodać oliwę z oliwek, sól i dobrze wymieszać. Rozłożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. około 8-10 minut w temp. 200 – 220 stopni C.

Lody … dla ochłody

Które dziecko nie lubi lodów? Warto jednak przygotować je samodzielnie, niż kupować gotowe z ogromną zawartością cukru i konserwantów. Wystarczy tylko zmiksować jogurt naturalny z owocami, np. truskawkami, jagodami itp., przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 3 godz. Podawać w pucharkach sam lub polane sosem owocowym lub syropem klonowym.

Domowe wypieki

Na imprezie nie może zabraknąć domowych ciasteczek, zbożowych batoników czy muffinek ozdobionych owocami czy innymi dodatkami.

Muffinki

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki płatków owsianych

2 łyżeczki proszku do pieczenia
banan
1 jajko
2 łyżki masła
1 szklanka mleka (może być roślinne)

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, rozpuszczone i ostudzone  masło oraz mleko dodać do masy i dokładnie wymieszać. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Ciasto wlewamy do formy do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. Do masy można dodać czekoladę lub owoce, np. jagody. Foremkę wstawić do piekarnika, piec ok. 25 min.

Ciasteczka owsiane

1szkl. płatków owsianych górskich, szczypta sody, 2 duże dojrzałe banany

W misce wymieszać płatki owsiane z rozgniecionymi widelcem bananami, sodą. Można dodać np. suszoną żurawinę czy ziarna słonecznika. Z ciasta ulepić małe kulki, po czym spłaszczyć je i ułożyć na blaszce w odstępach ok. 3 cm. Piec ok. 12 minut.

Cake pops (10-12 lizaków)

4 jajka, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, 3 łyżkibrązowego nierafinowanego cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, gorzka czekolada, 5 łyżek serka mascarpone, 3 łyżki dżemu domowego, 2 łyżki kakao, orzechy, migdały,

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, potem żółtka i ubijać chwilę. Następnie dodać  mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 160 stopni. Upieczone ciasto wystudzić, pokruszyć, dodać serek mascarpone dżem i kakao. Wymieszać. Formować rękami kulki, wstawić 15 minut do lodówki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka zanurzyć w gorącej czekoladzie i wbijać w kulki, po czym wstawić je do lodówki na 10 minut. Po tym czasie oblać  lizaki gorącą czekoladą i posypać np.  orzechami, migdałami  itp. i schłodzić.

Woda zdrowia doda

Na urodzinowym stole nie może zabraknąć napojów: świeżo wyciskanych soków, koktajli, wody mineralnej niegazowanej czy domowego kompotu. Można także przygotować dzieciom wodę smakową – wystarczy tylko do wody mineralnej dodać owoce.

Truskawkowa lemoniada

1 litr wody niegazowanej mineralnej

200 g truskawek

0,5 cytryny

mięta

Do wody dodać umyte i osuszone truskawki, pokrojoną w plasterki cytrynę i listki mięty. Można dodać również kostki lodu.

Koktajle kolorowe

jogurt naturalny, owoce, np. truskawki, maliny, borówki, banany, kiwi, miód (opcjonalnie)

Zmiksować jogurt np. z truskawkami i powstanie różowy koktajl, potem podobnie inne owoce. Powstaną pyszne i zdrowe kolorowe koktajle. Można je posłodzić miodem czy syropem klonowym. Te pyszne i zdrowe przekąski zachwycą małych imprezowiczów. Warto od najmłodszych lat wpajać dzieciom zdrowe nawyki żywieniowe, co zaowocuje zdrowiem i dobrym samopoczuciem w przyszłości.

Chcesz wiedzieć więcej i zadbać o zdrowe nawyki swojego dziecka? Zapraszam na konsultacje z Nami.

Sylwia Krupa

Właściciel projektu / Redaktor at Edukacja Żywieniowa.PL
Doradca corporate wellness i Edukator Żywieniowy, ukończyła kursy i szkolenia związane z żywieniem człowieka. Opracowała wiele własnych nowatorskich sposobów planowania i organizowania codziennego żywienia oraz przygotowywania zbilansowanych posiłków dla siebie i całej rodziny każdego dnia.
Dla niej jako trenerki zdrowego stylu życia, najważniejsze stało się promowanie idei świadomego odżywiania oraz w jaki sposób to, co jemy, ma wpływ na zdrowie, wygląd i codzienne samopoczucie.

Zamów konsultację z Sylwią
Sylwia Krupa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *