Wywiad Free Delikatesy

Tylko dziś dla EdukacjiŻywieniowej.PL Marianna Skibińska, właścicielka sklepu Free Delikatesy, opowiada o żywności ekologicznej, jej właściwościach i wpływie na zdrowie! Zapraszamy, zobacz czy warto i dlaczego!

EdukacjaŻywieniowa.PL: Jak długo działają delikatesy, w jakich okolicznościach powstały, skąd wziął się pomysł na taką działalność?

Free Delikatesy Ekologiczne powstały w 2009 r. i jak większość udanych przedsięwzięć – powstały z potrzeby. Jako młodzi rodzice poszukujący dla swojego dziecka pełnowartościowych produktów, mimo przepełnionych półek sklepowych, mieliśmy problem z zakupem zdrowych produktów.

Dlatego też przy wsparciu męża postanowiłam stworzyć taką przestrzeń dla ludzi mających podobny problem. Tak powstała strefa wolna od GMO, gdzie można zakupić produkty ekologiczne najwyższej jakości.

EdukacjaŻywieniowa.PL: Czym różni się żywność ekologiczna od żywności konwencjonalnej?

W związku z różnymi opiniami na temat żywności ekologicznej wynikającymi głównie z przekonań konsumentów (w większości błędnych) pozwolę sobie w odpowiedzi na to pytanie przywołać badania prowadzone przez międzynarodowy zespoł ekspertów z udziałem naukowców z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji opublikowanych w British Journal of Nutrition.

Otóż badania wykazały:

  • Mleko i mięso ekologiczne zawierają o około 50% więcej dobroczynnych kwasów omega-3 w porównaniu do produktów konwencjonalnych
  • Mleko ekologiczne zawiera o 40% więcej sprzężonego kwasu linolowego (CLA) oraz żelaza, witaminy E i niektórych karotenoidów
  • Ekologiczne mięso zawiera mniejszą ilość niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych (mirystynowego i palmitynowego), które są odpowiedzialne za podwyższone ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego
  • Ekologiczne surowce i produkty roślinne zawierają o 60% więcej kluczowych przeciwutleniaczy i mniej toksycznego kadmu niż surowce uprawiane konwencjonalnie

Badania udowodniły, że bez wątpienia istnieją różnice pomiędzy składem żywności ekologicznej i konwencjonalnej. Wyniki tych badań, dotyczących surowców i produktów roślinnych, mięsa oraz mleka, sugerują, że: wybór ekologicznych owoców, warzyw, mięsa i produktów mlecznych zapewnia znacznie większą ilość przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3 przyjmowanych z pożywieniem.

EdukacjaŻywieniowa.PL: Czy w ofercie sklepu znajdują się również warzywa i owoce od certyfikowanych dostawców?

W sprzedaży mamy TYLKO certyfikowane owoce i warzywa, obecnie w każdy dzień tygodnia poza weekendem mamy dostawy świeżych ekologicznych owoców i warzyw. Bardzo skrupulatnie dobieramy dostawców, głównym kryterium wyboru jest dla nas jakość oferowanych produktów, sposób prowadzenia gospodarstwa rolnego, jego różnorodność i wielkość.

EdukacjaŻywieniowa.PL: Na co zwracać uwagę, kupując ekologiczne produkty?

W przypadku produktów świeżych, roślinnych sugerowałabym korzystanie z zaprzyjaźnionych, sprawdzonych sklepów specjalistycznych, gdzie właściciel bezpośrednio odpowiada za jakość – jak to jest w naszym przypadku, sama odbieram dostawy i rozmawiam z Dostawcami.

Należy pamiętać, że produkt naturalny to nie to samo, co ekologiczny. Dla ułatwienia powstało jedno oznakowanie i jest to najłatwiejszy klucz do zakupu produktów najwyższej jakości.

ekolisc

EdukacjaŻywieniowa.PL: Czy produkty ekologiczne można sprzedawać w tych samych sklepach, co produkty konwencjonalne? Jakie jest Pani zdanie?

Dla mnie pojawianie się produktów ekologicznych w punktach konwencjonalnych jest bardzo dobrą wiadomością, bo świadczy o rosnącym zainteresowaniu konsumentów produktami, które nie są produkowane na masową skalę i tym samym jakość tych produktów jest wyższa.

EdukacjaŻywieniowa.PL: Co więcej od zwykłych sklepów oferuje sklep głównie z produktami ekologicznymi?

Sklepy specjalistyczne, a takim są Free Delikatesy Ekologiczne zatrudniają do obsługi osoby z pasją zdrowego odżywiania, które bardzo dobrze znają właściwości oferowanych produktów. Prowadzimy cykliczne szkolenia, w które zaangażowani są specjaliści ds. żywienia i producentów.

EdukacjaŻywieniowa.PL: Fakty i mity: czy produkty ekologiczne są dużo drożdże od konwencjonalnych?

Różnice w cenie sprowadzają się głównie do kosztów produkcji, w przypadku tej ekologicznej intensywność jest mniejsza, co wpływa na wysokość plonów i koszty. Hodowla zwierząt, sposób żywienia bez hormonów i sterydów również generuje wysokie koszty wydłużając okres wzrostu.

Ważne, aby klient świadomie podejmował decyzje zakupowe i wiedział za co płaci. Czy woli kupić tańszy produkt, którego jakość jest niższa, jak mówią badania nawet o 50-60%, czy kupi produkt droższy, ale za to posiadający właściwości jakich potrzebuje klient.

EdukacjaŻywieniowa.PL: Czy warto inwestować w produkty ekologiczne? Dlaczego?

To trochę tak jakby zapytać czy warto inwestować w zdrowie 😉 Badania wyraźnie pokazują przewagę produktów ekologicznych nad konwencjonalnymi. Skoro to, co zjadają zwierzęta hodowlane ma bezpośredni wpływ na jakość mleka czy mięsa, to również to, co zjadamy na co dzień ma bezpośredni wpływ na kondycję i stan naszego organizmu.

EdukacjaŻywieniowa.PL: Niektórzy mówią, że ekologia to tylko moda – co Pani na to?

Ludzie różne rzeczy mówią… z różnymi opiniami spotykam się na co dzień. Dla mnie ekologia, również w tym szerokim pojęciu to konieczność. Czy wiedzą Państwo, że według doniesień Gazety Wyborczej 50% antybiotyków produkowanych na Ziemi trafia do zwierząt na fermach? Proponuję, aby każdy we własnym zakresie, analizując jak bardzo zmieniła się żywność i sposób jej przetwarzania na przestrzeni kilkudziesięciu lat, sam odpowiedział sobie na pytanie czy ekologiczna żywność to moda czy konieczność.

EdukacjaŻywieniowa.PL: A czy Pani zjada na co dzień ekologiczne produkty?

Na co dzień dożywiam się tym, co mam dostępne w swoich Free Delikatesach, za sprawą świadomego odżywiania pozbyliśmy się z mężem nadwagi (łącznie 27 kg!), a tym samym problemów zdrowotnych z nią związanych. Proces przejścia na ekologiczne odżywianie był rozłożony w czasie i opierał się na poszerzaniu świadomości tego, jak powstają produkty ekologiczne. Dla mnie produkty ekologiczne są nie tylko bardziej wartościowe, ale również smaczniejsze.

EdukacjaŻywieniowa.PL: Co doradziłaby Pani osobom, które właśnie zmieniają sposób żywienia na ekologiczny?

Na początek, aby właściwie zdefiniowały swoją motywację, ponieważ w gąszczu informacji można się zagubić. Nasz zespół zarówno stacjonarnie przy ulicy Puławskiej 17 w Warszawie, jak również w formie LiveChat na naszej stronie, jest do dyspozycji i służy pomocą w odpowiedzi na pytania, jak również może polecić stosowne publikacje.

EdukacjaŻywieniowa.PL: Dziękujemy za rozmowę!

Dziękuję serdecznie.

Zapraszamy do sklepu Free Delikatesy – świadome wybory to zdrowie! Nie oszczędzaj na nim i sięgaj po sprawdzone produkty (link do sklepu w logo). Już wkrótce nowa seria artykułów o super produktach, które warto zainwestować w swoje zdrowie – zapraszamy!

FREE

Edukacja Żywieniowa

Chętnie dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem ze wszystkimi, którzy chcą wiedzieć więcej o zdrowym odżywianiu. Zależy nam na zwiększaniu świadomości żywieniowej, by dokonywać zdrowych wyborów każdego dnia.
Edukacja Żywieniowa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *