Światowy Dzień Walki z Rakiem. Rak to nie wyrok, poznaj 5 czynników determinujących rozwój tej choroby.

Czy sposób żywienia ma znaczenie w profilaktyce nowotworów?

Nowotwór zawsze budzi w nas negatywne skojarzenia. Słowo „rak” staje się często trudne do wypowiedzenia, a usłyszenie diagnozy zawierającej słowa takie jak: „przerzuty”, „złośliwy” jest rozumiane niewątpliwie jako wyrok.

Według danych WHO (World Health Organization, Światowa Organizacja Zdrowia) są jedną z głównych przyczyn zgonów w kontekście globalnym. Najczęściej występujące to rak płuc, wątroby, okrężnicy, żołądka i piersi.

Niestety na świecie przewiduje się wzrost o 70% liczby nowych przypadków tej choroby w ciągu najbliższych 20 lat. Co najciekawsze, szacuje się, że implementacja właściwego modelu prewencji w tym np. zmiana nawyków żywieniowych, może wpłynąć na obniżenie tych nieprzyjaznych statystyk o 30-40%, zatem zdecydowanie warto działać! Ponadto jedna trzecia zgonów z powodu nowotworów wiąże się z 5 czynnikami, będącymi elementami niezdrowego stylu życia są to:

  1. wysoka wartość wskaźnika BMI
  2. niskie spożycie warzyw i owoców
  3. niska aktywność fizyczna
  4. palenie papierosów
  5. spożywanie alkoholu

Większość z nas zdaje sobie sprawę, że niewłaściwa dieta i złe nawyki przyczynia się do utraty naszego zdrowia, tak więc przy odrobinie determinacji, modyfikując powyższe czynniki możemy świadomie kształtować nasze zdrowie i uniknąć bądź ograniczyć do minimum zjawisko rozwoju choroby nowotworowej.

Chcesz poznać nasze doświadczenia?, zmień w porę nawyki, dbaj o swoje zdrowie i najbliższych czytaj więcej 

Edukacja Żywieniowa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *