“Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem”Sophie Manolas – RECENZJA

Pragniesz cieszyć się zdrowiem i tryskać energią? Szukasz diety zdrowej, ale też i smacznej? Nie wiesz, jakie produkty wprowadzić do menu? Sięgnij po książkę Sophie Manolas „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem”(Wydawnictwo: Buchmann).

Od najdawniejszych czasów ludzie wykorzystywali jedzenie jako lekarstwo. Urozmaicona dieta, bogata w witaminy, minerały, błonnik, przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe to sposób, by cieszyć się zdrowiem i tryskać energią!

„Superfood” – smaczna i kolorowa kuchnia 

Książka Superfood to przewodnik po produktach spożywczych pod kątem ich prozdrowotnego działania na nasz organizm. Treść została podzielona na osiem rozdziałów: zielone warzywa liściaste, kapustne, korzeniowe, strączkowe i inne oraz orzechy i nasiona, owoce, zioła i przyprawy. Znajdziemy tu informację o m.in. rukoli, szpinaku, kapuście, burakach, pasternaku, rzepie, ciecierzycy, kiełkach, orzechach włoskich, pestkach dyni, jagodach, papai, ananasie, imbirze, czosnku. Wymieniłam tylko kilkanaście z 60 superfoods. Opisy uwzględniają zawarte w nich witaminy, składniki mineralne i inne biologicznie czynne substancje oraz ich działanie prozdrowotne. Obok opisu znajdziemy przepis na potrawę z wykorzystaniem danego produktu, m.in. na antyoksydacyjną sałatkę z ziarnami, jesienną sałatkę z dynią, kimchi, frytki z pasternaku, czy komosankę z kiwi. Autorka umieściła również przepisy na małe „co nieco”, np. wegańskie ciasto czekoladowe z cynamonem, miętowe lizaki lodowe a la mojito czy czekoladowy mus z awokado. Dzięki przepisom można w pełni wykorzystać właściwości odżywcze  produktów, a nawet połączyć je tak, żeby ich wartość wzrosła. Do tego kolorowe piękne zdjęcia cieszą oko i sprawiają, iż mamy ochotę od razu przyrządzić daną potrawę.

Własny ogródek, nawet na …parapecie?

W książce znajdziemy również cenne porady, np. jak wyhodować kiełki w domu, czy gdzie i jakie produkty warto kupować. Autorka zachęca do uprawy roślin na własną rękę, żeby osiągnąć maksymalne wartości odżywcze produktów. Oczywiście w miarę możliwości. Najłatwiej jest uprawiać zioła, gdy rosną w doniczkach na parapecie. Można także uprawiać na balkonie niektóre warzywa, np. pomidory, marchewkę czy szczypiorek.

O Sophie Manola słów kilka…

Sophie Manolas jest dietetykiem klinicznym. Walka z chorobą – zespołem  policystycznych jajników była impulsem do poszerzenia wiedzy z dietetyki. Odpowiednia dieta okazała się  skuteczny. Ponadto Sophie i jej partner sami uprawiają swój ogród owocowo-warzywny i przygotowują zdrowe posiłki.

Dla kogo „Superfoods”?

„Superfod” to książka dla każdego, kto pragnie zmienić nawyki żywieniowe i zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich. Po poradnik mogą sięgnąć również dietetycy, gdyż poradnik zawiera wiele przepisów, które można uwzględnić w jadłospisach. Przyrządzenie danych potraw nie powinno sprawiać problemu nawet osobom rozpoczynającym przygodę z gotowaniem. „Wszystko po to,  żeby odnaleźć najwspanialszą, najzdrowszą i pełną wewnętrznej równowagi wersję siebie!” – pisze autorka.

Wykorzystaj moc superfoods i ciesz się zdrowiem!

Książkę kupisz: https://www.gwfoksal.pl/superfood-czyli-jak-leczyc-sie-jedzeniem.html

Gorąco polecam 

 

Edukacja Żywieniowa

Edukacja Żywieniowa

Chętnie dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem ze wszystkimi, którzy chcą wiedzieć więcej o zdrowym odżywianiu. Zależy nam na zwiększaniu świadomości żywieniowej, by dokonywać zdrowych wyborów każdego dnia.
Edukacja Żywieniowa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *