Siemię lniane – 3 argumenty ZA

Czy to prawda, że z właściwości siemienia lnianego korzystamy tylko wtedy, gdy zostanie ono rozdrobnione przed spożyciem?

Siemię lniane ma nieocenione właściwości! Jednak rzeczywiście, aby w pełni skorzystać z jego dobroczynnego działania, warto przygotować je do spożycia w odpowiedni sposób.

Zwykłe siemię lniane

Warto wiedzieć, że twarde nasiona lnu nie są trawione przez nasz organizm! Czy w takim razie w ogóle nie opłaca się ich spożywać w takiej formie? Nie do końca… Siemię lniane w swojej naturalnej postaci działa jako źródło nierozpuszczalnego błonnika, który pobudza jelita do skurczów. A dzięki odpowiednim skurczom utrzymujemy sprawną pracę jelit. Pokarm nie zalega zbyt długo w przewodzie pokarmowym i osiągamy regularny rytm wypróżnień.

Siemię lniane rozdrobnione przed spożyciem

Jeżeli zdecydujemy się na spożywanie świeżo zmielonego siemienia, korzyści robi się faktycznie znacznie więcej! Nasz organizm zyskuje dzięki temu dostęp do ukrytych w ziarnach składników. Są to przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega 3, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie. Każde ich źródło jest więc dla nas niezwykle cenne. U osób, które dodają nasiona lnu do swojej diety zauważono obniżenie:

  • markerów stanu zapalnego, takich jak CRP i TNF alfa – im więcej siemienia zjadamy, tym większy efekt
  • stężenia trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego i LDL – dzięki temu siemię może być uznane za żywność sprzyjającą redukcji hiperlipidemii)
  • ciśnienia krwi – największe efekty obserwowano po dwunastu tygodniach regularnego spożycia

Siemię lniane mielone odtłuszczone

Odtłuszczone siemię lniane pozbawione jest kwasów tłuszczowych omega 3. Może być traktowane raczej jako źródło błonnika, podobnie jak nasiona lnu w całości.

Mamy nadzieję, że teraz łatwiej będzie Ci zdecydować, jakie siemię lniane warto włączyć do Twojego jadłospisu… Podejmuj decyzje najlepsze dla Twojego zdrowia!

*Źródła: Cassani RS et al., Nutr J 2015, Impact of weight loss diet associated with flaxseed on inflammatory markers in men with cardiovascular risk factors: a clinical study; Torkan M et al., Rev Resent Clin Trials 2015, Effect of flaxseed on blood lipid level in hyperlipidemic patients; Khalesi S et al., J Nutr 2015, Flaxseed consumption may reduce blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled trials; źródło grafiki: Pinterest

Edukacja Żywieniowa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *