Przepis na domową pizzę

Pizza, przepyszny placek z ciasta, posmarowany sosem pomidorowym i posypany tartym serem Mozarella z ziołami. Kto z nas jej nie lubi? Chrupiące sprężyste ciasto ze sporą ilością dodatków smakuje zawsze bardzo dobrze. Jak przygotować domową wersję tego smakołyku?

Przepis na wersję bez drożdży i glutenowej mąki

Na ciasto potrzebujesz:

– 1 czubata łyżka mąki gryczanej

– 2 szklanki mąki kukurydzianej

– 4 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)

– 1 żółtko + 1/2 spienionego białka

– 1/3 szklanki mleka

– 0,5 szklanki wody mineralnej

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka cukru brązowego

– około 0,5 łyżeczki soli

Na sos potrzebujesz:

– 1 szklanka przecieru pomidorowego

– sól, cukier brzozowy, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka (szczypta)

Dodaj:

– cebulę białą

– ser Mozzarella

– pomidory

*ulubione dodatki

Nie zapomnij o:

– przyprawach: pieprz, zioła prowansalskie, świeże liście bazylii

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 czubatą łyżkę mąki gryczanej, sodę oczyszczoną, sól, cukier brzozowy, pieprz, około 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich. Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy wodę mineralną, mleko, olej rzepakowy, żółtko i pół roztrzepanego trzepaczką białka – ugniatamy ciasto. 
Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na noc, więc jeśli masz ochotę na domową pizzę, ciasto wykonaj dzień wcześniej, ten zabieg sprawi że pizza będzie bardziej puszysta.

Zabierz się za sos. Wymieszaj składniki i rozsmaruj nimi ciasto,.
Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy), 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawiamy solą, cukrem brązowym, pieprzem i ostrą i słodką papryką (opcjonalnie).

Ciasto po odleżeniu w lodówce, jeszcze raz zagniatamy na papierze do pieczenia smarując wcześniej papier olejem, a następnie formułujemy odpowiedni kształt. Ciasto możemy delikatnie rozwałkować. Uformowane ciasto wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem Mozarella i dodajemy cebulę i pomidory, Jako dodatków możemy też użyć innych, ulubionych składników.

Po dodaniu dodatków pizzę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ją jeszcze przez około 20 minut. Upieczoną pizzę posypujemy świeżymi listkami bazylii. Ciasto jest puszyste, delikatne i lekko kruche.

Przygotowana w warunkach domowych pizza smakuje świetnie!

Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu

Smacznego!

 

 

 

Edukacja Żywieniowa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *