Dobre rady dietetyka. Produkty polecane jesienią.

Jesień to szczególny czas. Pogoda jest zdradliwa. Ubieramy się czasem nieadekwatnie do niej, zaraz pojawia się katar, przeziębienie, antybiotykoterapia… Jak tego uniknąć?

Jednym ze sposobów jest właściwe odżywianie. Możemy wzmocnić odporność swojego organizmu poprzez spożywanie odpowiednich produktów np. bogatych w dobre kultury bakterii, antyoksydanty czy konkretne składniki mineralne.

Kefir, Jogurt Naturalny

Produkty mleczne są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Pijąc kefir mamy realny wpływ na swoją odporność! Napój ten jest źródłem probiotyków (w kefirze jest ich najwięcej ze wszystkich przetworów mlecznych). Są to bakterie Bifidobacterium i Lactobacillus. Jednym z nich jest występujący tylko w kefirze Lactobacillus kefiri, który jest w stanie zwalczyć wiele infekcji i stanów zapalnych. Oprócz dobrych kultur bakterii kefir może się też pochwalić polisacharydami, które również mają pozytywny wpływ na odporność, dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym.

W jogurcie też znajdziemy probiotyki, jednak musi być to jogurt naturalny o prostym składzie. W jogurtach smakowych, z dodatkiem cukru, słodzików, konserwantów nie znajdziemy tego na czym nam o tej porze roku najbardziej zależy (w znikomych ilościach), a przy okazji dostarczymy sobie zbędnych kalorii.

W 2017 roku opublikowano wyniki badania randomizowanego, gdzie badano czy jogurt z dodatkiem probiotyków może chronić zdrowych starszych ludzi przed infekcjami układu oddechowego. Wyniki sugerowały, że jogurt z wybranymi szczepami probiotycznymi, może zmniejszyć ryzyko ostrych zakażeń górnych dróg oddechowych u osób w podeszłym wieku.

Jabłka, Gruszki

Owoce są doskonałym źródłem antyoksydantów, które zwalczają w naszym organizmie wolne rodniki, odpowiedzialne za stany zapalne. Zawsze jednak warto sięgać po owoce sezonowe. Jesienią będą to jabłka, gruszki, śliwki, pigwa, żurawina.

Jabłka zawierają błonnik (frakcje rozpuszczalne i nierozpuszczalne), polifenole, witaminy (C, E oraz z grupy B) i składniki mineralne. Jabłka mają właściwości prebiotyczne. Za działanie przeciwzapalne odpowiada kwercytyna. Oprócz tego wpływają pozytywnie na wygląd skóry, działają przeciwmiażdżycowo, regulująco na przemianę materii.

Charakterystyczną cechą gruszek jest to, że zawierają jod i bor. Jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, a bor wspomaga pracę mózgu, zwiększa koncentrację, co może być pomocne w zaczynającym się sezonie szkolnym.

Cukinia, Bakłażan

Warzywa są skarbnicą witamin i składników mineralnych. W większości dostarczają wysoką wartość odżywczą przy niskiej wartości energetycznej. Tak samo jak w przypadku owoców, tak i warzywa najlepiej wybierać sezonowe. Teraz będzie to cukinia, bakłażan, dynia, burak, papryka, kalarepa, brokuł.

Bakłażan ma wpływ na detoksykację organizmu, dlatego poleca się spożywanie go podczas antybiotykoterapii, często stosowanej o tej porze roku. Ponadto obniża poziom cholesterolu. Jest warzywem niskokalorycznym, o dużej zawartości manganu, miedzi, potasu i błonnika.

Cukinia, tak jak bakłażan, zawiera mało kalorii, korzystają więc z niej chętnie osoby odchudzające się. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, C oraz fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, cynku. Dzięki tym składnikom cukinia m.in. działa antyoksydacyjnie, jest polecana przy problemach z nadkwaśnością, wpływa pozytywnie na odporność organizmu, zmniejsza objawy stresu (spowodowanego np. powrotem do szkoły). Z cukinii można robić wiele przysmaków. Np. zamienić ketchup kupiony w sklepie, pełen konserwantów na domowej roboty ketchup z cukinii. Będzie to doskonała alternatywa –  zdrowsza, mniej kaloryczna i smaczniejsza!

Miód, Cynamon, Imbir

Przyprawy takie jak cynamon, imbir, ale też miód niektórym kojarzą się z rozgrzewającymi napojami, które pije się w chłodniejsze dni. Dodając je do potraw szczególnie teraz, gdy nasza odporność jest bardziej narażona na infekcje, możemy w smaczny sposób wspomóc układ immunologiczny.

W skład miodu wchodzą głównie cukry proste, dlatego ważny jest umiar. Z niczym nie wolno przesadzać. Ale miód to nie tylko cukry. W jego składzie znajdują się też kwasy organiczne, enzymy oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor i magnez. To co głównie odpowiada za właściwości bakteriobójcze miodu to rutyna i inhibina.

Cynamon jest przyprawą bardzo dobrze znaną osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy, gdyż przyspiesza metabolizm, ale to nie jest jedyna korzyść jaką możemy otrzymać stosując tą przyprawę. Obniża we krwi poziom cukru, cholesterolu, trójglicerydów. Wykorzystywany jest w leczeniu nudności czy wzdęć.  Możemy go stosować na grypę, przeziębienie, tak często występujące w sezonie jesiennym. Czyli jak widać posiada całą gamę korzyści zdrowotnych.

Imbir jest rozgrzewającą przyprawą o intensywnym smaku i aromacie. Substancje w nim zawarte, takie jak zingiberol, gingerol i zinferon nadają mu smak, a zarazem odpowiadają za właściwości lecznicze. Jest ich wiele, jednak jesienią szczególnie istotne jest to, że zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Można go stosować przy bólu gardła. Wrzesień to również powrót do szkół, październik zwiastuje powrót na uczelnie, a imbir ma pozytywny wpływ na wydajność umysłową. Warto więc wspomóc się w naturalny sposób, jeśli jest taka możliwość.

*Wszystkie te przyprawy możemy zebrać w całość i zrobić np. smoothie ze zblendowaną kaszą jaglaną, owocami, miodem, imbirem, cynamonem i innymi dodatkami. Będzie to pyszna przekąska na deszczowe dni.

Żywność może być lekarstwem. Wiedzieli o tym ludzie w dawnych czasach, o czym my w XXI wieku, zafascynowani nowoczesnymi technologiami niestety zapominamy. Skoro można dostarczyć sobie witamin ze smacznych i zdrowych warzyw, po co sięgać po kapsułki?

Warto dbać o swoje zdrowie – niech jedzenie będzie naturalnym i najprostszym elementem profilaktyki zdrowotnej.

Chcesz zdrowo odżywiać siebie i całą swoją rodzinę? Skorzystaj z naszych konsultacji on-line link zakupu znajdziesz TU

Bibliografia:

  1. PubMed.gov US National Library of Medicine National Institutes of Health
  2. Gawęcki J. – Żywienie Człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012
  3. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. – Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015
  4. miodywmedycynie.pl
  5. www.poradnikzdrowie.pl

 

Martyna Chatkiewicz

Autor artykułów at Edukacja Żywieniowa.PL
Martyna Chatkiewicz - studentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła kursy i szkolenia związane z żywieniem klinicznym. Jej celem jest kształcenie się w kierunku psychodietetyki. Uważa, że dietetyk oprócz wiedzy z zakresu żywienia powinien również umieć motywować. Pragnie pokazać ludziom, jak złe nawyki żywieniowe mogą negatywnie wpływać na zdrowie i jak można je zmienić.

Zamów konsultację z Martyną
Martyna Chatkiewicz
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *