Pieczarki – nie tylko do smaku

Grzyby uznawane są często za produkt dodający wyłącznie smaku. Ich stosowanie w kuchni polskiej ma jednak długą historię, między innymi ze względu na szeroką dostępność.

A do tego nawet bardzo popularna pieczarka może Was zaskoczyć swoimi właściwościami! Pieczarki są głównymi grzybami hodowlanymi w Polsce, chociaż co raz częściej zastępowane są również zyskującymi na popularności boczniakami.

5 pieczarek – wiele korzyści

Zaskakująca może być przede wszystkim bogata zawartość witamin z grupy B. Zaledwie 100g pieczarek, czyli 5 sztuk, dostarcza ponad 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3. Jeżeli chodzi o inne witaminy z grupy B – witaminę B2 i B5 – nawet ponad 30%!

Witaminy z grupy B nie są trudno dostępne, jednak dość często pojawiają się niedobory tych składników. Dzieje się tak głównie wtedy, gdy rezygnujemy z pełnoziarnistych produktów zbożowych – głównego źródła tych witamin w jadłospisie. Niestety, ich brak w naszej diecie skutkuje wieloma konsekwencjami. Do najbardziej charakterystycznych z nich należą zaburzenia metabolizmu i wzrost apetytu na słodycze.

Pieczarki są również bardzo niskokaloryczne – 100g dostarcza zaledwie 22 kcal.

Ważne dla wegan i wegetarian!

Pieczarki zawierają także niewielkie ilości witaminy D i B12. Mogą więc służyć jako dodatkowe wsparcie dla osób rezygnujących z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Warto próbować nowych smaków!

Oprócz pieczarek, warto sięgnąć także po wspomniane boczniaki czy egzotyczne grzyby shiitake. Boczniaki nie wymagają obierania, wystarczy je tylko wypłukać.

W przepisach często zastępują pieczarki, a ich wielkie kapelusze sprawdzają się także jako zastępnik mięsa, na przykład tradycyjnych schabowych. Mogą stać się również składnikiem gulaszu, głównie dzięki specyficznej konsystencji. Ich miąższ jest twardszy od miąższu pieczarek, co sprawia, że można dusić je dłużej, bez ryzyka nadmiernego rozgotowania.

Pozostaje tylko życzyć smacznego!

*Żródło grafiki: Pinterest

Edukacja Żywieniowa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *