Wigilijny Pasztet Warzywny

Tradycja zachowania postu w dzień Wigilii Bożego Narodzenia jest wciąż kultywowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jest to ciekawe urozmaicenie żywieniowe, szczególnie w dobie powszechnego wysokiego spożycia mięsa reprezentowanego przez Polaków. Kolacja Wigilijna nie musi być jednak katorgą dla osób uwielbiających dania mięsne i raczących się nim na co dzień. Wystarczy uruchomić kulinarną wyobraźnię i przygotować coś pysznego z łatwo dostępnych, niedrogich produktów, takich jak soczewica, cebula, warzywa korzeniowe, jajko i szczypta aromatycznych przypraw, które dopełnią tego dzieła.

Co się kryje za tym opisem? Wigilijny Pasztet Warzywny, do którego przygotowania potrzebne będą:

  • 200 g suchej soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 3 jaja
  • olej rzepakowy do podsmażenia warzyw
  • mielone przyprawy:

przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, curry, kmin rzymski, sól ziołowa, kilka ziaren kolendry (rozgniecionych)

Sposób przyrządzenia:

Soczewica czerwona nie wymaga wcześniejszego namaczania, dlatego wystarczy dokładnie ją wypłukać przed dalszą obróbką kulinarną. Należy ją gotować według przepisu na opakowaniu (około 15-20 min) aż będzie miękka, wręcz rozpadająca się. W międzyczasie obrać warzywa i zetrzeć na tarce, a cebulę i czosnek drobno pokroić. Całość podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ugotowaną soczewicę i miękkie warzywa zmieszać w naczyniu, dodać surowe jajka i przyprawy. Następnie przełożyć do tradycyjnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy silikonowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez około 50 min (do tzw. „suchego patyczka”). Pasztet najlepiej zostawić do całkowitego wystygnięcia, a dopiero później wyjąć z formy.

Korzyści zdrowotne:

Nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, fasola, ciecierzyca) stanowią fantastyczną bazę do produkcji wielu przysmaków (pasztety, pasty do pieczywa, składnik pożywnych zup), a dodatkowo są źródłem białka roślinnego o wysokiej jakości żywieniowej i błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Strączki to również bogactwo witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez czy żelazo. Należy jednak pamiętać, iż suche nasiona niektórych roślin strączkowych wymagają zastosowania pewnych metod obróbki technologicznej (moczenie, płukanie, gotowanie bez przykrycia), które zwiększą biodostępność składników odżywczych i jednocześnie zneutralizują działanie tych o działaniu antyżywieniowym.

Skorzystaj z naszych profesjonalnych konsultacji on-line i zobacz w jak łatwy sposób możesz zadbać o swoje zdrowie. Podpowiemy ci wiele ciekawych wskazówek. Link zakupu znajdziesz TU

Sylwia Górzna

Sylwia Górzna

Właściciel projektu / Redaktor at Edukacja Żywieniowa.PL
Doradca corporate wellness i Edukator Żywieniowy, ukończyła kursy i szkolenia związane z żywieniem człowieka. Opracowała wiele własnych nowatorskich sposobów planowania i organizowania codziennego żywienia oraz przygotowywania zbilansowanych posiłków dla siebie i całej rodziny każdego dnia.
Dla niej jako trenerki zdrowego stylu życia, najważniejsze stało się promowanie idei świadomego odżywiania oraz w jaki sposób to, co jemy, ma wpływ na zdrowie, wygląd i codzienne samopoczucie.

Zamów konsultację z Sylwią
Sylwia Górzna
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *