Zamiast kanapek, może pasta?
Masz dość nudnych kanapek z serem i szynką? Zamień je na pyszne i zdrowe pasty, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do codziennego śniadania i kolacji oraz jako przekąska na spotkania
z przyjaciółmi. Oto kilka propozycji.
Guacamole
- 1 dojrzałe awokado
- Sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- Sól, pieprz do smaku
Obieramy awokado i wyciągamy pestkę. Za pomocą blendera, bądź widelca rozgniatamy awokado na gładką masę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę oleju rzepakowego oraz sok z cytryny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Awokado:
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny być spożywane zarówno w ramach profilaktyki i w leczeniu chorób serca np. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz hipercholesterolemii, nowotworów, alergii, otyłości, cukrzycy. Dzięki obecności przeciwutleniaczy spożywanie awokado korzystnie wpływa także na stan skóry oraz wzrok.
Pasta z buraka i fety
- 1 burak
- Połowa opakowania sera fety
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- Tymianek, pieprz
Buraka skrapiamy odrobiną oleju, zawijamy w sreberko. Tak samo robimy z czosnkiem. Pieczemy
buraka w piekarniku na 180⁰C przez około 1,5 h i czosnek 30-40 minut. Po upieczeniu czekamy, aż warzywa wystygną, kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy ser feta, pieprz i tymianek. Razem wszystko blendujemy.
*Po nałożeniu pasty na kromki chleba, możemy posypać ją ziarnami słonecznika.
Burak:
Jest doskonałym źródłem związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak: antocyjany, kwasy fenolowe i witamina C, która korzystnie wypływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. W składzie buraka możemy znaleźć także mangan, kobalt, magnez oraz miedź.
Pasta z białej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 cebula
- 4 śliwki suszone
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 jałowiec
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki wody
- Sól, pieprz
Cebulę kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę wraz z liściem laurowym, jałowcem, zielem angielskim i majerankiem. Cebulę smażymy na złoty kolor. Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, dolewamy wodę i blendujemy, dodajemy cebulę (zanim dodamy należy wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec), sól, pieprz i znowu miksujemy. Na koniec dorzucamy pokrojone na drobno śliwki i jeszcze przez chwilę mieszamy.
Fasola:
Bogata w białko roślinne staje się dobrym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian. Warto ją spożywać również ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B, A i C oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor. Zawiera także błonnik rozpuszczalny, który pomaga usuwać cholesterol.
Pasta z pieczonej papryki i cukinii:
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia (ok.750g)
- 2 łyżki oleju
- Natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Papryka słodka
- Bazylia
- Sól, pieprz
Papryki i cukinie dokładnie umyć. Każdą paprykę pokroić na 4 części, a cukinie na grube plastry. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Warzywa obtoczyć w oleju i włożyć do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, posolić i popieprzyć. Piec przez ok. 1h, aż warzywa będą miękkie. Po ostudzeniu warzyw zmiksować przy użyciu blendera. Dodać czosnek, słodką paprykę, pokrojoną natkę pietruszki, bazylię i jeszcze raz wymieszać.
Natka pietruszki:
Poza doskonałym dodatkiem poprawiającym smak potrawy natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera też kwas foliowy, magnez, potas, wapń, żelazo i błonnik. Poprawia trawienie, a także zapobiega wzdęciom.
Pasta jajeczna z kaszą jaglaną:
- 3 jaja
- 50 g kaszy jaglanej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Szczypiorek
- Pieprz
Jaja gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, a następnie wrzucamy do wrzątku, aby ją ugotować. Obrane jaja rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę, jogurt naturalny, pieprz i wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i mieszamy.
Kasza jaglana:
Charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną, dostarcza organizmowi błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, głównie B1, B2, B6 oraz składniki mineralne żelazo, cynk i miedź. Dzięki krzemionce wpływa dobrze na kondycję włosów, skóry i paznokci. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego może stosowana u osób na diecie bezglutenowej. Natomiast ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest ona polecana osobom chorującym na cukrzycę typu 2.
Chcesz otrzymać więcej ciekawych przepisów? a może cały jadłospis?
Skorzystaj z naszych profesjonalnych konsultacji on-line i zobacz w jak łatwy sposób możesz zadbać o swoje zdrowie. Podpowiemy ci wiele ciekawych wskazówek. Link zakupu znajdziesz TU
Anna Huma
Zamów konsultację z Anią
Latest posts by Anna Huma (see all)
- Odporność dziecka – Co zrobić, aby nasze dziecko było zdrowe? - Styczeń 25, 2018
- Wigilijne zdrowe przepisy - Grudzień 18, 2017
- Zamiast kanapek, może pasta? - Grudzień 7, 2017
Dodaj komentarz
Podziel się swoim komentarzemMożesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej