Zamiast kanapek, może pasta?

Masz dość nudnych kanapek z serem i szynką? Zamień je na pyszne i zdrowe pasty, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do codziennego śniadania i kolacji oraz jako przekąska na spotkania
z przyjaciółmi. Oto kilka propozycji.

Guacamole

  • 1 dojrzałe awokado
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz do smaku

Obieramy awokado i wyciągamy pestkę. Za pomocą blendera, bądź widelca rozgniatamy awokado na gładką masę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę oleju rzepakowego oraz sok z cytryny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Awokado:

Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny być spożywane zarówno w ramach profilaktyki i w leczeniu chorób serca np. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz hipercholesterolemii, nowotworów, alergii, otyłości, cukrzycy. Dzięki obecności przeciwutleniaczy spożywanie awokado korzystnie wpływa także na stan skóry oraz wzrok.

Pasta z buraka i fety

  • 1 burak
  • Połowa opakowania sera fety
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • Tymianek, pieprz

Buraka skrapiamy odrobiną oleju, zawijamy w sreberko. Tak samo robimy z czosnkiem. Pieczemy
buraka w piekarniku na 180⁰C przez około 1,5 h i czosnek 30-40 minut. Po upieczeniu czekamy, aż warzywa wystygną, kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy ser feta, pieprz i tymianek. Razem wszystko blendujemy.

*Po nałożeniu pasty na kromki chleba, możemy posypać ją ziarnami słonecznika.

Burak:

Jest doskonałym źródłem związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak: antocyjany, kwasy fenolowe i witamina C, która korzystnie wypływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. W składzie buraka możemy znaleźć także mangan, kobalt, magnez oraz miedź.

Pasta z białej fasoli

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 cebula
  • 4 śliwki suszone
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 jałowiec
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 szklanki wody
  • Sól, pieprz

Cebulę kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę wraz z liściem laurowym, jałowcem, zielem angielskim i majerankiem. Cebulę smażymy na złoty kolor. Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, dolewamy wodę i blendujemy, dodajemy cebulę (zanim dodamy należy wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec), sól, pieprz i znowu miksujemy. Na koniec dorzucamy pokrojone na drobno śliwki i jeszcze przez chwilę mieszamy.

Fasola:

Bogata w białko roślinne staje się dobrym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian. Warto ją spożywać również ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B, A i C oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor. Zawiera także błonnik rozpuszczalny, który pomaga usuwać cholesterol.

Pasta z pieczonej papryki i cukinii:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia (ok.750g)
  • 2 łyżki oleju
  • Natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryka słodka
  • Bazylia
  • Sól, pieprz

Papryki i cukinie dokładnie umyć. Każdą paprykę pokroić na 4 części, a cukinie na grube plastry. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Warzywa obtoczyć w oleju i włożyć do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, posolić i popieprzyć. Piec przez ok. 1h, aż warzywa będą miękkie. Po ostudzeniu warzyw zmiksować przy użyciu blendera. Dodać czosnek, słodką paprykę, pokrojoną natkę pietruszki, bazylię i jeszcze raz wymieszać.

Natka pietruszki:

Poza doskonałym dodatkiem poprawiającym smak potrawy natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera też kwas foliowy, magnez, potas, wapń, żelazo i błonnik. Poprawia trawienie, a także zapobiega wzdęciom.

Pasta jajeczna z kaszą jaglaną:

  • 3 jaja
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypiorek
  • Pieprz

Jaja gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, a następnie wrzucamy do wrzątku, aby ją ugotować. Obrane jaja rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę, jogurt naturalny, pieprz i wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i mieszamy.

Kasza jaglana:

Charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną, dostarcza organizmowi błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, głównie B1, B2, B6 oraz składniki mineralne żelazo, cynk i miedź. Dzięki krzemionce wpływa dobrze na kondycję włosów, skóry i paznokci. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego może stosowana u osób na diecie bezglutenowej.  Natomiast ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest ona polecana osobom chorującym na cukrzycę typu 2.

Chcesz otrzymać więcej ciekawych przepisów? a może cały jadłospis?

Skorzystaj z naszych profesjonalnych konsultacji on-line i zobacz w jak łatwy sposób możesz zadbać o swoje zdrowie. Podpowiemy ci wiele ciekawych wskazówek. Link zakupu znajdziesz TU

Anna Huma

Autor artykułów at Edukacja Żywieniowa.PL
Anna Huma - dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Regularnie uczestniczy w zjazdach i konferencjach żywieniowych, podnosząc tym samym swoje kwalifikacje. Ceni sobie indywidualne podejście do pacjenta, które skutecznie prowadzi do zmiany jego nawyków żywieniowych. Jako pasjonatka gotowania chętnie uzupełnia jadłospisy prawdziwymi przysmakami.

Zamów konsultację z Anią
Anna Huma

Latest posts by Anna Huma (see all)

0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *