Ogórek i zielona sałata

W tak ciepłe, chociaż już prawie jesienne dni, aż chce się zjadać soczyste i chrupiące warzywa, czyż nie? W naszej diecie najczęściej brakuje zielonych warzyw, a są doskonałym źródłem witamin! Taka surówka z ogórka i zielonej sałaty dostarcza ponad 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i K!

Składniki całego dania:

  • Łosoś – 1 porcja wielkości pół dłoni 70g
  • Ryż brązowy – 4 łyżki surowego 60g
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka 10g
  • Warzywa – ogórek ze skórką i sałata (pół średniego ogórka 125g i 7 liści sałaty 35g)
  • Jogurt naturalny – 1 łyżka (u nas dziś tylko wyjątkowo – na co dzień stosujemy olej rzepakowy, żeby uzupełnić kwasy omega3)

Przygotowanie:

Łososia przyprawić i ugotować na parze. Kaszę przyrządzić na sypko z łyżką oleju. Ogórka pokroić w plasterki, a sałatę w bardzo cienkie paseczki.

Smacznego – ciesz się świeżymi zielonymi warzywami zanim skończy się sezon!

Edukacja Żywieniowa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *