odporność

Zadbaj o odporność podczas ferii – proste wskazówki dla Twojego zdrowia

Ferie zimowe niestety bardzo często kończą się przeziębieniem czy infekcjami. Więcej aktywności, a jednocześnie obniżona odporność to dla naszego organizmu nie lada wyzwanie.

Jak o nią zadbać?

Obniżona odporność może być subiektywnym odczuciem każdego z nas. Wiąże się z częstszymi zachorowaniami i przedłużającymi się infekcjami, często o wiele ostrzejszym przebiegu niż zwykle. Dodatkowo, dzieci mają niższy potencjał walki z drobnoustrojami, bo ich układ odpornościowy nie jest jeszcze dość dojrzały. Również osoby starsze mogą mieć częstsze zaburzenia odporności, ze względu na zmiany zachodzące w naszym organizmie wraz z wiekiem.

Jakie czynniki kształtują odporność?

Warto włączyć do jadłospisu odpowiednie produkty i bogate w składniki odżywcze posiłki. Pełnowartościowe dania pomagają wzmocnić organizm, dzięki czemu efektywniej zwalczamy infekcje i szybciej wracamy do zdrowia. Kluczowa jest również odpowiednia podaż witaminy D, bo w okresie zimowym jej synteza skórna jest znacznie ograniczona. O suplementacji witaminy D możesz przeczytać tutaj.

Pełnowartościowe białko

Nie powinniśmy zapominać o źródłach pełnowartościowego białka. Chociaż często infekcja sprawia, że w ogóle nie mamy na nie ochoty – dobrze jest wzbogacić dietę o kilka porcji ryb, które oprócz białka dostarczą także kwasy tłuszczowe omega 3, w tym EPA i DHA.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Najlepszym źródłem tych kwasów są oleje roślinne oraz ryby. W praktyce chodzi o to, aby ograniczać tłuszcze pochodzące z czerwonego mięsa, produktów mlecznych czy żywności wysoko przetworzonej. Warto natomiast zastępować je tymi ze źródeł takich jak: oleje roślinne (głównie olej lniany i olej rzepakowy), ryby (tłuste ryby morskie) oraz orzechy, nasiona i pestki (na przykład orzechy włoskie).

Witamina A i E

W okresie zimowym niedobory witamin mogą się zaostrzać. Wynika to między innymi z naszych przyzwyczajeń. Zazwyczaj częściej jadamy warzywa gotowane niż surowe, a w nich zostaje mniej witaminy E. Witaminę A można uzupełniać zjadając produkty pochodzenia zwierzęcego, na przykład produkty mleczne, mięso, ryby oraz jaja lub zdecydować się na beta karoten z pomarańczowych i zielonych roślin.

Witamina C

Jej głównym zadaniem jako jednego z najważniejszych przeciwutleniaczy jest łagodzenie objawów zapalenia oraz uszczelnianie naczyń (odbudowywanie mikrouszkodzeń). Wspomaga także wchłanianie żelaza, co chroni nas przed niedokrwistością, która również może być czynnikiem wpływającym na obniżoną odporność.

W okresie zimowym tym bardziej istotne jest, aby pamiętać o odpowiedniej ilości warzyw i owoców w jadłospisie. Zimą w szczególny sposób chronią nas przed trudną pogodą, osłabieniem i zmęczeniem. Nawet na wyjazd można zabrać poręczny blender, dzięki któremu przygotujemy odżywczy koktajl czy zupę krem na rozgrzewkę.

Dzięki tak prostym zabiegom zwiększy się ilość beta karotenu oraz witaminy E i C w naszej diecie, co pomoże zapewnić nam sobie ferie pełne zimowej aktywności, ale bez zwiększonego ryzyka chorób. Tego życzymy wszystkim dorosłym i dzieciom.

 

 

Magdalena Kopała

Autor artykułów at Edukacja Żywieniowa.PL
Dietetyk Kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Aby lepiej rozumieć potrzeby pacjentów i efektywniej pomagać w zmianie nawyków, ukończyła studia i szkolenia uzupełniające z zakresu pedagogiki, coachingu i pomocy psychologicznej.

Zamów konsultację z Magdaleną
Magdalena Kopała
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *