odporność dziecka

Odporność dziecka – Co zrobić, aby nasze dziecko było zdrowe?

Układ odpornościowy jest jednym z najważniejszych systemów w organizmie człowieka. Już w czasie życia płodowego zaczyna się jego rozwój i trwa przez całe dzieciństwo oraz okres dojrzewania. Na jego kształtowanie ma wpływ wiele czynników, ale jednym z najważniejszych jest odpowiedni sposób żywienia.

Niedobry składników, które niekorzystnie wypływają na układ immunologiczny zwiększają podatność dziecka  na zakażenia i infekcje. Co zrobić, aby nasze dziecko było zdrowe?

W pierwszych miesiącach życia dziecka idealnym sposobem kształtowania odporności jest karmienie piersią. Pokarm matki zawiera wszystkie niezbędne składniki potrzebne młodemu organizmowi do walki z drobnoustrojami. Ale co dalej?

Witaminy dla odporności dziecka

Szczególnie ważne dla układu immunologicznego są witaminy A, C, E oraz D. Obecne zalecenia żywieniowe mówią o konieczności suplementacji witaminy D, ze względu na niewielką ekspozycję na promienie słoneczne szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dawkę suplementacji należy skonsultować z lekarzem. Pozostałe witaminy znajdziemy w żywności.

Witamina A w dużej ilości występuje w podrobach, maśle, jajach, niektórych gatunkach ryb oraz w produktach pochodzenia roślinnego w postaci karotenoidów np. w marchewce, dyni, czerwonej papryce, szpinaku, mango, morelach. Witamina E znajduje się  przede wszystkim w produktach roślinnych, najwięcej jest jej w zielonych warzywach liściastych, ziarnach słonecznika, kiełkach a także w olejach np. słonecznikowym, rzepakowym czy kukurydzianym. Witaminę C z kolei znajdziemy głównie w owocach i warzywach jak np. natka pietruszki, papryka, szpinak, porzeczki, truskawki i dobrze dostępne w okresie zimowym owoce cytrusowe.

Składniki mineralne

Na układ odpornościowy dziecka znacząco wypływa także odpowiednia ilość selenu, cynku i żelaza.

Bogatym źródłem selenu są produkty białkowe np. podroby, ryby, owoce morza, mleko i jego przetwory, znajdziemy go także w orzechach i produktach zbożowych. Cynk znajdziemy w produktach zbożowych np. kasza gryczana, ciemne pieczywo, w mięsie oraz jego przetworach. Żelazo występuje głównie w mięsie i jego przetworach, produktach zbożowych oraz zielonych warzywach.

Kwasy tłuszczowe

Do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego duże znaczenie mają odpowiednie kwasy tłuszczowe takie jak omega-3 i omega-6 oraz ich odpowiedni stosunek. Ważne jest, aby w naszej diecie przeważały kwasy omega-3 w stosunku do omega-6.

Korzystny stosunek tych kwasów znajdziemy w oleju rzepakowych i oleju lnianym. Oleje (słonecznikowy, sojowy, krokoszowy, kukurydziany, z pestek winogron oraz z zarodów pszenicy) są bogatym źródłem kwasów z rodziny n-6. Innym dobrym źródłem kwasów omega-3 (EPA i DHA) są ryby morskie. Spożywając tłuste ryby morskie (śledź, szprot, łosoś) 1-2 razy w tygodniu możemy zapewnić dziecku odpowiednią ilość DHA. Zaleca się także dodawanie surowych olejów roślinnych do sałatek, surówek, zup i dań głównych. Dzieci starsze dodatkowo mogą wzbogacić swój jadłospis o orzechy oraz różnego rodzaju ziarna i pestki.

Probiotyki, prebiotyki dla odporności dziecka

Mikroflora dzieci w wieku przedszkolnym stabilizuje się i zaczyna przypominać florę zdrowego dorosłego człowieka. Niestety częste infekcje i antybiotykoterapia w tym wieku wyjaławiają florę przewodu pokarmowego, osłabiając organizm. Probiotyki pomagają przywrócić odpowiednie środowisko jelit.

Ich dobrym źródłem w diecie dziecka są fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry i mleko acidofilne. W diecie młodego człowieka ważne są również prebiotyki czyli składniki diety wspomagające rozwój probiotyków. Są to substancje takie jak np. fruktoligosacharydy zawarte w cebuli, pomidorach, czosnku, bananach. Na sklepowych półkach znajdziemy również produkty wzbogacane w prebiotyki takie jak napoje mleczne, sery twarogowe i napoje bezalkoholowe.

 Rodzicu pamiętaj o kilku radach:      

  • Potrawy przygotowuj ze świeżych produktów, tych które są najlepiej dostępne w danym sezonie,
  • Przyrządzaj samodzielnie posiłki, aby były jak najmniej przetworzone,
  • Pamiętaj o porcji warzyw i owoców do każdego posiłku, najlepiej w postaci surowej,
  • Zadbaj, aby posiłki były kolorowe i urozmaicone.

Dziecko nie przepada za warzywami?

Spróbuj wykorzystać posiekaną natkę pietruszki, jest łatwo dostępna, zawiera dużo witaminy C, ma neutralny smak i dodaje trochę koloru. Możesz jej użyć właściwie do wszystkiego np. posypując kanapkę, dodając do koktajlu, posypując zupę, ziemniaki, rybę czy mięso.

Przykładowe posiłki:

Śniadanie:

  • Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem (twaróg, jogurt naturalny, rzodkiewka, natka pietruszki) i papryką
  • Placuszki jogurtowe podane z bananem i mango

II Śniadanie:

  • Słupki warzywne z sosem jogurtowo-koperkowym
  • Jogurt naturalny z płatkami owsianymi i jabłkiem

Obiad:

  • Krem z zielonych warzyw (brokuł, szpinak, natka pietruszki)
  • Zupa pomidorowa z soczewicą
  • Łosoś pieczony z ziemniakami i surówką z marchewki
  • Pierś z indyka gotowana na parze w sosie koperkowym z ryżem i buraczkami

Podwieczorek:

  • Sałatka owocowa z dodatkiem oleju z orzechów włoskich
  • Koktajl bananowo-jagodowy (kefir, banan, jagody)

Kolacja:

  • Sałatka z awokado, jajka, pomidorów, ogórka z dodatkiem oleju rzepakowego
  • Kanapki z pastą jajeczną z kaszą jaglaną z dodatkiem świeżych warzyw

Około 70% komórek układu immunologicznego znajduje się w układzie pokarmowym, dlatego pamiętaj, że prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie w kształtowaniu odporności twojego dziecka. Nie zapomnij także o ruchu na świeżym powietrzu, zabawie z rówieśnikami oraz odpowiedniej ilości snu.

 

Chcesz wiedzieć więcej o zdrowym odżywaniu swojego dziecka? może masz potrzebę zadać nam pytanie?

Zapraszamy do skorzystania z naszych konsultacji on-line

Anna Huma

Autor artykułów at Edukacja Żywieniowa.PL
Anna Huma - dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Regularnie uczestniczy w zjazdach i konferencjach żywieniowych, podnosząc tym samym swoje kwalifikacje. Ceni sobie indywidualne podejście do pacjenta, które skutecznie prowadzi do zmiany jego nawyków żywieniowych. Jako pasjonatka gotowania chętnie uzupełnia jadłospisy prawdziwymi przysmakami.

Zamów konsultację z Anią
Anna Huma

Latest posts by Anna Huma (see all)

0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *