Obowiązkowa lektura dla rodziców. Zdrowy jak japońskie dziecko – RECENZJA

Nadwaga i otyłość u dzieci to problem, z którym boryka się coraz więcej rodziców na całym świecie. W Polsce obecnie aż 22 % uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub otyłość. Jak zapobiec otyłości u naszych pociech i wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe?

Odpowiedź znajdziecie w książce „Zdrowy jak japońskie dziecko”, która ukazała się nakładem wydawnictwa MUZA. 

Nadwaga i otyłość jest skutkiem przede wszystkim złych nawyków żywieniowych,  spożywania dużej ilości przetworzonych produktów, niskiej aktywności fizycznej oraz zbyt małej ilości warzyw i owoców w diecie.

Japonia zajmuje 1 miejsce na liście 187 państw po względem przewidywanej długości życia, zwanej HALE. Autorzy – małżeństwo Naomi Moriyama oraz Williama Doyle – analizują dowody na to, że mali Japończycy cieszą się najlepszym zdrowiem na świecie a wnioski przedstawiają w formie praktycznych porad dla rodziców. I nie chodzi tu o to, żeby odżywiać się zupełnie jak Japończycy, aczkolwiek przepisy na potrawy są zachęcające i warto je uwzględnić w codziennym menu. Autorzy pokazują, że styl i sposób odżywiania są bardzo ważne, aby cieszyć się zdrowiem. 

Z pierwszej części książki czytelnik dowiaduje się, jaki wpływ na zdrowie mają złe nawyki  żywieniowe i nadwaga. Dowiadujemy się też tu, dlaczego japońskie dzieci są zdrowsze. I jak się okazuje to nawyki żywieniowe, odpowiednia dieta bogata w warzywa i o owoce, aktywność fizyczna sprawiają, że dzieci te są zdrowe.
Drugą część książki stanowią sekrety pielęgnacji zdrowia dziecka, których jest siedem:

1. Zwiększanie ilość składników odżywczych w diecie.
2. Celebracja posiłków.
3. Nauka czerpania przyjemności z jedzenia.
4. Metoda japońskiego talerza ( jedzenie podawane jest na małych talerzach).
5.  Aktywność fizyczna.
6.  Rodzinne spędzanie czasu.
7.  Bądź autorytetem dla dziecka.

Porady ukazane w książce pomogą wam przekonać dziecko do próbowania nowych smaków, co niestety nie jest łatwym zadaniem. Autorka podkreśla, że nie powinno się demonizować żadnych produktów spożywczych. Cenną wskazówką jest także japońskie powiedzenie:

„jedz, aż będziesz w osiemdziesięciu procentach syty”,

czyli nie należy szybko „napchać się” lecz spokojnie zaspokoić głód. Warto także dodać, iż zdaniem, ekspertów koncepcja tak popularnych obecnie superproduktów ustępuje pola idei, iż prawdziwym superproduktem jest cały nawyk żywieniowy oparty na fundamencie zbudowanym z różnych owoców i warzyw, których wartości prozdrowotne potwierdzili naukowcy.

Trzecią część książki stanowią przepisy na japońskie rodzinne posiłki, które warto przetestować.  Zupa miso, letnia sałatka z makaronu sobą, mała pizza pita czy muffiny z brązowego ryżu na pewno przypadną do gustu niejednemu niejadkowi.
„Zdrowy jak japońskie dziecko” to obowiązkowa lektura dla rodziców, którym nie jest obojętne zdrowie swoje i swoich dzieci.

Przyszłość naszych dzieci w dużej mierze zależy od nas. Autorka pokazuje że nawyki żywieniowe są ważniejsze niż tak bardzo popularne w ostatnich latach – superprodukty.

Gorąco wierzę w to, iż uda się wam wprowadzić zasady zdrowego odżywania, a książka będzie dla was pewnego rodzaju inspiracją, co zaowocuje zdrowiem i dobrym samopoczuciem całej rodziny.

Polecam 

Edukacja Żywieniowa

Chętnie dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem ze wszystkimi, którzy chcą wiedzieć więcej o zdrowym odżywianiu. Zależy nam na zwiększaniu świadomości żywieniowej, by dokonywać zdrowych wyborów każdego dnia.
Edukacja Żywieniowa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *