BOWLLOVE, David Bez, zdrowe i odżywcze miski pełne smaku – RECENZJA
Masz ochotę na pożywny obiad i lżejszą kolację, a może lunch w biurze i drugie śniadanie w domu? Brakuje ci pomysłów na smaczne i zdrowe dania? Zajrzyj do książki „BOWLLOVE”, której autorem jest David Bez.
Bowl Food to bardzo popularny trend. „Bowllove” to nowy sposób na tradycyjne zupy, czyli dania serwowane w miskach.
O autorze…
David Bez to popularny bloger kulinarny i prawdziwy ambasador zdrowego odżywiania. Autor książek „SałatLove” i „ŚniadanLove”, które okazały się bestsellerami w kilkudziesięciu krajach. Otworzył restaurację w Londynie – Neal’s Yard, która wpisuje się w jego filozofię naturalnego, prostego i dobrze wyglądającego jedzenia. W pierwszej części książki poznajemy krótką historię autora oraz dowiadujemy się, co go zmotywowało do wydania książki.
Bowl Food na mokro
W rozdziale Bowl Food na mokro nauczymy się komponować swoje posiłki, składające się z warstw.
Miska na mokro z warstw:
– baza – kasze, makarony czy sycące warzywa tj, kalafior, dynia czy cukinia,
– warzywa – surowe lub poddane obróbce termicznej,
– białka – mięso wołowe, kurczak, jaja, ryby, ale też sery, tofu czy soczewica.
– toppingi – składniki, które dodają wigoru, smaku i koloru, np. kiszona kapusta, oliwki czy nasiona,
– świeże zioła – szczypiorek, bazylia, dymka,
– płyn – dodaje potrawie smaku i łączy wszystkie składniki, są to buliony i kremy.
Umieszczone przepisy wraz z pięknymi ilustracjami zachęcają do eksperymentowania w kuchni. Któż nie chciałby spróbować łososia z brązowym ryżem, groszkiem i miso? A może ogórek, feta, marchew i kasza jaglana?
Ja w pierwszej kolejności przyrządziłam danie: jajko, groszek, kokos, pasternak i kurkuma.
Podaję też przepis z książki:
Składniki: 1 ugotowane na twardo jajko, wstążki z ¼ pasternaka, pokrojona w plastry ¼ cebuli, 50 g świeżego groszku ugotowanego na parze, szczypta kiełków rzodkiewki, szczypta czarnego sezamu
Wywar: 1 łyżka mielonej kurkumy, 1 łyżka pieprzu cayenne, 250 ml podgrzanego mleka kokosowego, 250 ml gorącej wody, sól, pieprz
Ułożyć w misce warstwami wg powyższego wzoru.
Bowl Food na sucho
Anatomia bowl food na sucho składa się z takich samych warstw, przy czym bulion zamieniamy na sosy i dressingi, na które znajdziemy przepisy w książce. A potrawy wyglądają świetnie i są smaczne. Na śniadanie czy lunch np. awokado, groszek i kasza gryczana czy kukurydza, rukola, papryka i awokado. Danie mięsne? Kuskus, ogórek, granat i solona wołowina. Propozycje te przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Dla kogo książka?
Dzięki niebanalnym pomysłom na pełnowartościowe posiłki po książkę powinni sięgać wszyscy. Znajdziemy tu przepisy na potrawy dla wegetarian, witarian, wegan, wegetarian, a także posiłki mięsne. Wszystko w myśl zasady: jak najwięcej warzyw, jak najmniej węglowodanów. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Znakomity pomysł na zbilansowaną i zdrową dietę. Książka „BowlLove” będzie idealnym prezentem pod choinkę.
Książkę kupisz tu: https://www.gwfoksal.pl/bowllove.html
Gorąco polecam
Dodaj komentarz
Podziel się swoim komentarzemMożesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej