Jak przechowywać letnie przysmaki?

Warto jeść sezonowo!

Sezon na warzywa i owoce już w pełni, może więc warto zachować ich smak i wartości na dłużej? Pytanie tylko, jaki sposób wybrać, żeby zatrzymać w nich jak najwięcej? W lipcu możemy korzystać z prawdziwych smakowitości… Jednak na agrest, czereśnie czy porzeczki sezon jest bardzo krótki – sięgnijmy więc po ulubione owoce i do dzieła!

Jak przechowywać?

Na kuchenny warsztat trafiły: mrożenie, suszenie i duszenie na weki. Zrobiłyśmy krótki ranking i porównałyśmy ponad 20 różnych składników, aby dowiedzieć się, ile wartości odżywczych zostanie w różnych przetworach, w porównaniu do owoców świeżych. Mówiąc inaczej – chciałyśmy sprawdzić, czy tradycyjny dżem jest najlepszym pomysłem!

Okazuje się, że najwięcej cennych składników zachowamy mrożąc nasze zbiory.

Zostanie w nich 70% witaminy C i ponad 95% innych witamin. Jest także dobra wiadomość dla pasibrzuchów – duszone owoce, z których można zrobić przepyszne musy, dostają w tym zestawieniu drugie miejsce! Dostarczą nam tyle samo witaminy C co mrożonki, jednak już nie tak wiele innych składników.

Najmniej wartości odżywczych zachowamy w owocach suszonych – produkując suszonki zostanie nam tylko 20% witaminy C oraz połowa beta karotenu, folianów i innych przeciwutleniaczy.

Bez względu na sposób, tak przygotowane owoce mogą cieszyć smakiem aż do kolejnego sezonu, kiedy znów będzie można zacząć zbierać i przetwarzać!

Zachęcamy do korzystania z lokalnych warzyw i owoców dobrej jakości – naturalne przetwory są doskonałą alternatywą dla gotowych produktów.

*Źródło grafiki: Pinterest

Edukacja Żywieniowa

Edukacja Żywieniowa

Chętnie dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem ze wszystkimi, którzy chcą wiedzieć więcej o zdrowym odżywianiu. Zależy nam na zwiększaniu świadomości żywieniowej, by dokonywać zdrowych wyborów każdego dnia.
Edukacja Żywieniowa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *