Dieta kontra smog – podsumowanie wydarzenia Ogród Zimowy ArcelorMittal

Antysmogowa szklarnia miejska

W sobotę 13.01.2018 EdukacjaŻywieniowa.PL miała przyjemność wziąć udział w krakowskim wydarzeniu Ogród Zimowy ArcelorMittal Poland. Chociaż głównym bohaterem były rośliny oczyszczające powietrze, to również warsztaty żywieniowe cieszyły się ogromnym powodzeniem.

Celem wydarzenia było podnoszenie świadomości na temat smogu i sposobów, jak minimalizować jego skutki na co dzień. Źródłem smogu jest tak zwana niska emisja, czyli drobne cząsteczki pyłu pochodzące ze spalin samochodowych, ogrzewania i naszej codziennej aktywności. Jednak smog to nie tylko zanieczyszczenie powietrza – jego cząsteczki przenikają do wody i gleby, a z tamtąd również do żywności, więc odpowiednia profilaktyka zdrowia to podstawa.

Dieta kontra smog

Podczas spotkania EdukacjaŻywieniowa.PL udzielała indywidualnych konsultacji mieszkańcom Krakowa, podpowiadając jak w prostu sposób zwiększyć ilość przeciwutleniaczy w diecie. Odbyło się wiele inspirujących rozmów, zarówno z dorosłymi, jak i z najmłodszymi gośćmi miejskiej szklarni.

Po południu Krakowianie mieli okazję wziąć udział w warsztatach florystycznych w-ogrodzie.com z Wojciechem Wardeckim oraz warsztatach Dietakontra smog. Pomimo późnej pory zajęć uczestnicy bardzo aktywnie włączyli się w warsztat, zadając wiele szczegółowych pytań i angażując w gry edukacyjne.

EdukacjaŻywieniowa.PL przygotowała solidną porcję praktycznej wiedzy, którą uczestnicy mogą od razu wcielić w życie. Na zakończenie każdy miał możliwość przygotować swój indywidualnych jadłospis pełen produktów szczególnie bogatych w przeciwutleniacze, korzystając z autorskich kart i innych materiałów szkoleniowych.

Zobacz, jak pracuje EdukacjaŻywieniowa.PL

Ogród Zimowy ArcelorMittal na pewno warto powtórzyć w każdym większym polskim mieście, gdzie smog również stanowi element codziennego krajobrazu. Cieszymy się, że wspólnie mogliśmy wpływać na poprawę zdrowia mieszkańców Krakowa i dziękujemy organizatorom za zaproszenie. Mamy nadzieję, że świadomość potrzeb zdrowotnych w zanieczyszczonym środowisku będzie stale wzrastać, a przekazane podczas spotkania wiedza i umiejętności przyniosą realne korzyści dla zdrowia!

 

 

Sylwia Krupa

Właściciel projektu / Redaktor at Edukacja Żywieniowa.PL
Doradca corporate wellness i Edukator Żywieniowy, ukończyła kursy i szkolenia związane z żywieniem człowieka. Opracowała wiele własnych nowatorskich sposobów planowania i organizowania codziennego żywienia oraz przygotowywania zbilansowanych posiłków dla siebie i całej rodziny każdego dnia.
Dla niej jako trenerki zdrowego stylu życia, najważniejsze stało się promowanie idei świadomego odżywiania oraz w jaki sposób to, co jemy, ma wpływ na zdrowie, wygląd i codzienne samopoczucie.

Zamów konsultację z Sylwią
Sylwia Krupa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *