Alergie co drugi Polak na nie cierpi. Pytanie czy o tym wie?

W tym roku Międzynarodowy Dzień Astmy i Alergii obchodzimy 3 maja. Co drugi Polak cierpi na alergie, nie wszyscy jednak podejmują leczenie.

Naukowcy twierdzą, że liczba osób ciepiących na alergie i nietolerancje pokarmowe będzie stale wzrastać. Nieleczona alergia może doprowadzić do astmy. Warto więc przyjrzeć się bliżej tym chorobom i sprawdzić, czy można im zapobiec.

Według Polskiego Towarzystwa Alergologicznego obecnie z powodu alergii cierpi ok. 50% Polaków, a Światowa Organizacja Alergii podaje, iż u 30-40% ludzi można zaobserwować co najmniej jedno schorzenie alergiczne. Eksperci twierdzą, że problem alergii dotyczy przede wszystkim mieszkańców dużych miast, zwłaszcza małych dzieci, młodzieży i kobiet. Wzrasta również liczba chorych na astmę. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, iż na świecie ponad 235 mln osób, w tym ponad 4 miliony Polaków cierpi z powodu tej choroby.

Alergie i alergeny

Alergia jest nabytą, patologiczną reakcją układu immunologicznego wywołaną ekspozycją na działanie substancji drażniących (alergenów). Kichanie, łzawienie oczu, świąd, wysypka, pokrzywka, kaszel to częste objawy alergii wywołane przez alergeny. Choroby nie można lekceważyć, gdyż może ona nawet doprowadzić do śmierci (wstrząs anafilaktyczny). Najczęściej uczulają pyłki, sierść zwierząt, pierze, zarodniki pleśni, roztocza kurzu domowego, jad owadów (os, pszczół, szerszeni) oraz produkty spożywcze, m.in. mleko krowie, jajka, orzechy (zwłaszcza arachidowe), owoce cytrusowe, białka pszenicy, białka soi, ryby, mięczaki, skorupiaki, czekolada i substancje dodatkowe w produktach (m.in. barwniki, konserwanty). Alergenami są także niektóre składniki leków i kosmetyków oraz metale ciężkie (m.in. nikiel, ołów, chrom, cynk, kobalt) obecne w środowisku. Eksperci twierdzą, że co najmniej 6% dzieci oraz 3-4% ludzi dorosłych posiada alergiczną nadwrażliwości na spożywane pokarmy objawiającą się m.in. pokrzywką, katarem, atopowym zapaleniem skóry, nudnościami, wymiotami czy biegunką. Alergia pokarmowa może być przyczyną zapalenia błony śluzowej przewodu pokarmowego, np. żołądka, jelita oraz tzw. choroby refluksowej.

Można wykonać badania diagnostyczne na alergię: testy skórne z alergenami oraz testy ekspozycyjne oraz testy z krwi. Leczenie polega na podawaniu leków przeciwhistaminowych, ograniczenie kontaktu z alergenami i stosowanie się do zaleceń dietetycznych – dieta eliminacyjna.  Terapia obejmuje także odczulanie – podawanie alergenu na który pacjent jest uczulony, żeby organizm wytworzył tolerancję na niego.

Astma i jej przyczyny

Astma jest przewlekłą, zapalną chorobą dróg oddechowych. Najczęściej podłożem choroby jest alergia, chociaż występuje także astma niealergiczna wywołana m.in. infekcjami (np. wirusowym).  
Do objawów astmy zaliczamy: uporczywy kaszel, napady duszności, uczuci ucisku w klatce piersiowej oraz świszczący oddech. Podczas ataku astmy ulegają zwężeniu oskrzela, gdyż nagły, nieodwracalny skurcz mięśni uniemożliwia wydech powietrza z płuc. Ponadto zaczerpnięcie dodatkowej ilości powietrza powoduje ból i ściskanie w klatce piersiowej, a chory odczuwa duszność spowodowaną zalegającym w płucach powietrzem. Astma jest najbardziej rozpowszechnioną chorobą przewlekłą wśród dzieci. W Polsce zachorowalność wśród dorosłych  wynosi ok. 5,4%, a prawdopodobnie u ok. 75% osób schorzenie to nie jest zdiagnozowane. Ponadto częściej na astmę chorują kobiety. Astma oskrzelowa wymaga leczenia farmakologicznego. Odpowiednio ułożona dieta może zmniejszyć ataki choroby, gdyż złagodzi stany zapalne, rozszerzy oskrzela i rozcieńczy śluz.

Dieta w walce z alergią i astmą

Według ekspertów właściwe żywienie na wczesnym etapie życia może zapobiec alergiom pokarmowych osób w wieku dorosłym. Zaleca się rozszerzenie diety u niemowląt karmionych piersią najwcześniej po ukończeniu 17 tygodnia życia, nie później zaś niż przed ukończeniem 26 tygodnia życia. Żeby wzmocnić swój organizm należy prawidłowo się odżywiać. Dieta powinna być dobrze zbilansowana, bogata w witaminy A, E, D, C, z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne, m.in żelazo, wapń, cynk, selen. Warto sięgać po warzywa, zwłaszcza cebulowe bogate w  fitoncydy o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym oraz kiszonki, które stwarzają idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Prof. Jeremy K. Nicholson z Imperial College w Londynie dowodzi, że zaburzenia w składzie bakterii jelitowych mogą  przyczynić się do rozwoju schorzeń m.in. układu pokarmowego, otyłości, cukrzycy typu 2, alergii i astmy. Bakterie jelitowe korzystnie wpływają na układ odpornościowy.  Przywrócenie równowagi jelitowej i dieta eliminacyjna mogą być skuteczną metodą profilaktyki chorób atopowych.

Jeśli masz alergię lub astmę i chciałbyś dobrać właściwy jadłospis i zmniejszyć skutki choroby, skonsultuj się z nami.

Sylwia Krupa
0 replies

Dodaj komentarz

Podziel się swoim komentarzem
Możesz tu podzielić się swoja opinia o Edukacji Żywieniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *